sâmbătă, 27 septembrie 2014

Ce trebuie sa stim despre CBCT (tomografia computerizata cu fascicul conic)?


1. Ce este CBCT?

In traducere libera, CBCT - Cone Beam Computer Tomography - inseamna tomografie computerizata cu fascicul conic. Aceasta tehnologie a aparut in anul 2001 si a insemnat un salt imens în imagistica medicala, imbunatatind atat diagnosticarea, cat si planificarea tratamentului stomatologic, oferind maximum de informatii cu o doza minima de radiatie. Este o investigatie foarte simpla, ce nu necesita o pregatire speciala in prealabil, se desfasoara rapid, in cateva secunde, este accesibila ca pret si usor de utilizat.

2. Cum se realizeaza imaginea si analiza 3D?

Aparatul tomografului CBCT arata exact ca un aparat pentru radiografii panoramice, efectuarea tomografiei devenind astfel mult mai comoda decat in cazul tomografelor volumetrice traditionale, cu fascicul in evantai.

CBCT foloseste un singur fascicul mic de raze, acesta avand forma conica si o arie de interes precis, aleasa de operator in functie de recomandarea medicului stomatolog (scanarea unui grup de dinti, a unei hemiarcade sau arcade, a intregii danturi). Scannerul are nevoie de doar cateva secunde si de o singura rotatie in jurul capului pacientului pentru a obtine o imagine 3D foarte buna, din punct de vedere calitativ. Utilizarea fasciculul conic, delimitarea ariei de interes si timpul scurt de iradiere efectiva a pacientului fac ca doza de radiatii in cazul tehnologiei CBCT sa fie de 10 - 20 de ori mai mica decat cea utilizata in cazul tomografiilor volumetrice (clasice) cu fascicul in evantai.

Prelucrarea si analiza tomografiei se realizeaza cu soft-ul de vizualizare si editare Romexis Viewer 3D, cu ajutorul caruia se cumuleaza informatii numeroase si precise ale structurii dentare si elementelor anatomice invecinate (sinusuri maxilare, canal mandibular).

Cu acest soft se pot obtine:
- masuratori foarte precise (scala 1:1) ale osului sau ale diferitelor zone de interes (se pot masura atat distante, cat si unghiuri);
- sectiuni in orice directie sau in orice axa aleasa de medic (foarte util pentru masuratorile necesare implantologilor, vizualizarea ATM, endodontie);
- reprezentarea spatiala (reconstructia volumetrica) a zonei de interes;
- posibilitatea marcarii curburii arcadei investigate si crearea unei imagini pseudo-panoramice. Slice-urile vor fi, astfel, perpendiculare pe creasta osoasa marcata (foarte util pentru efectuarea unor masuratori cat mai exacte);
- determinarea densitatii osoase;
- editarea si modificarea imaginii din punct de vedere al contrastului, luminozitatii, marimii, etc;
- posibilitatea salvarii masuratorilor sau imaginilor de interes in format jpg sau pdf.

Pe langa softul Romexis Viewer oferit gratuit, cu care medicul poate usor explora si efectua analiza tomografiei, YTS - Dental View va ofera, la fiecare CT, analiza efectuata de catre echipa noastra de profesionisti.

3. Cu ce fel de computere tomograf CBCT sunt dotate centrele YTS - Dental View?
 
Centrele YTS - Dental View sunt echipate cu computere tomograf cu fascicul conic marca Morita Veraviewepocs 3D (Japonia) si Planmeca ProMax 3D (Finlanda), ce reprezinta varfurile tehnologiei in domeniul imagisticii volumetrice, fiind cele mai performante aparate din Bucuresti.
 Planmeca ProMax 3D

Aspectele care ne-au determinat sa alegem aceaste variante de echipamente au fost atat siguranta pacientului, cu o expunere la o doza minima de radiatii, cat si calitatea imaginii 3D. Aparatele noastre indeplinesc ambele conditii, folosind doza cea mai mica de radiatii pentru obtinerea unor imagini de inalta rezolutie, claritate si fidelitate, respectand astfel principiile ALARA (As Low as Reasonably Achievable), conform carora primeaza obtinerea unor imagini de o calitate superioara, cu o doza cat mai mica de radiatie.

 Pozitionare pacient in CBCT Morita

4. De ce si cand ar trebui sa folosim / sa recomandam aceasta investigatie?

Aceasta investigatie este extrem de utila, putem spune chiar NECESARA în practica stomatologica, atunci când avem nevoie de masuratori exacte si detalii fidele  (TRIDIMENSIONALE) ale zonelor investigate.

Utilizarea radiografiilor retroalveolare sau panoramice ca singure metode de investigatie în cazul unor tratamente complexe, care implica o atenta examinare a zonei de interes, apartine trecutului. Atat radiografia retroalveolara, cat si cea panoramica sunt utile, dar ele reprezinta transpunerea bidimensionala a unui corp tridimensional.

Este aproape imposibil sa apreciem corect o traiectorie, o adancime sau o inaltime in aceste conditii. De asemenea, datorita suprapunerii elementelor, pot scapa ochiului detalii foarte importante. La fel ca in matematica, atunci cand datele pe care le avem nu sunt precise, sansele de a obtine un rezultat corect sunt reduse dramatic. A nu se intelege insa ca aceste radiografii de prima intentie (radiografia retroalveolara, panoramica)  nu ne sunt de ajutor. Ba da! Dar trebuie sa fim constienti de limitarile lor!

Motivele pentru care imaginile tridimensionale erau folosite rar (pret foarte mare, doza de radiatii mare si expunerea inutila a zonelor neinvestigate, dificultatea efectuarii si dificultatea interpretarii rezultatului) au disparut odata cu introducerea CBCT!

Pretul si accesibilitatea tehnologiei CBCT o fac extrem de comoda si avantajoasa pentru pacient, ea gasindu-si aplicabilitatea in numeroase specialitati stomatologice: implantologie, chirurgie oro-maxilo-faciala, endodontie, paradontologie, ortodontie.

5. Concluzii finale despre CBCT 

CBCT raspunde cu succes cererii tot mai mari de investigatii performante, fidele, accesibile pentru pacient, cu o doza mica de radiatie si cu o larga adresabilitate practicii stomatologice variate. Este o metoda moderna si eleganta de investigatie, care creste in mod real calitatea activitatii medicale, care ne ajuta sa depasim anumite obstacole si ne protejeaza de eventualele esecuri sau cazuri de malpraxis, ce pot aparea datorita lipsei de informatie.
Va multumim ca ati ales serviciile noastre si va asteptam cu drag in Centrele YTS - Dental View

Dr. Valentina Boantă, Director Executiv YTS-Dental View

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...