duminică, 7 septembrie 2014

Ce sunt radiaţiile?

Toate elementele din mediul înconjurător - alimentele, aerul, apa, solul, etc. - sunt alcătuite din microparticule numite "atomi". O parte din atomii existenţi în natură sunt instabili şi eliberează energie sub forma unor unde sau particule (tip alfa şi beta). Aceste unde sau particule sunt cunoscute drept "radiaţii".

Oamenii sunt expuşi radiaţiilor în permanenţă, fie că acestea provin de la surse naturale (radiaţii atmosferice sau terestre) sau de la surse artificiale (televizorul, monitorul computerului sau telefoanele mobile). Efectele lor asupra organismului uman sunt prea mici pentru a fi considerate periculoase. 
Cantitatea de radiaţii absorbită de o persoană se măsoară în Sievert (Sv).
Sievertul reprezintă doza de iradiere, evaluând cantitativ efectele bilogice ale radiaţiei.

Radiaţiile medicale:

Începând cu anii '50, radiaţia a fost folosită din ce în ce mai mult în diagnosticări şi tratamente medicale. Astfel, cu ajutorul tehnicii medicale nucleare, se afirmă sau se confirmă anual milioane de diagnostice: se localizează şi se descriu tumori, fracturi, afecţiuni dentare etc.
Dozele de radiaţii: 

Orice investigaţie radiologică implică expunerea pacientului la radiaţii ionizante (raze X). Aparatura radiologică digitală de ultimă generaţie, de care dispun centrele noastre, face ca nivelul radiaţiilor necesare pentru obţinerea unei imagini radiologice foarte bune, din punct de vedere calitativ, să fie redus la minimum.

Pentru o informare clară asupra nivelului de radiaţii la care sunteţi expuşi în timpul efectuării diverselor investigaţii radiologice cu aparatura digitală din centrele noastre, vă prezentăm în fotografia de mai jos o listă comparativă de procedee, precum şi dozele de radiaţii emise.


Vă mulţumim că aţi ales serviciile noastre!

Dr. Valentina Boantă, Director Executiv YTS-Dental View

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...