miercuri, 15 octombrie 2014

Era radiologiei digitale

Centrele YTS-Dental View sunt integral si exclusiv centre de radiologie dentara digitala. 

Ele sunt echipate cu aparate radiologice marca Morita (Japonia) si Planmeca (Finlanda), ce reprezinta varfurile tehnologiei in domeniul radiologiei stomatologice.

Digitizarea in radiologia dentara este expresia cea mai puternica a evolutiei tehnologiei, de la descoperirea radiatiilor X (Roentgen) incoace. Desi au trecut aproape 30 de ani de la aparitia primului senzor digital intraoral, implementarea si utilizarea pe scara larga a radiologiei digitale in Romania este inca deficitara, prin comparatie cu celelalte state europene. 

Pentru a realiza o radiografie digitala intraorala (radiografie retroalveolara), specialistii YTS-Dental View vor folosi un tub Roentgen si o placuta speciala, cunoscuta sub numele de senzor digital. Acesta va fi plasat in cavitatea orala a pacientului print-o manevra medicala sterila si pe el se va memora imaginea radiologica a dintilor. Astfel, pentru efectuarea unei radiografii digitale se foloseste un emitator de radiatii X ultraperformant, cu un timpul de expunere foarte scurt si cu o doza de radiatie foarte mica, total inofensiva pentru pacient.

YTS-Dental View utilizeaza senzori digitali = placute de stocare a imaginii PSI sau PSP (in engleza "Phosphor storage plates"), care sunt aproape identice ca aspect cu filmele conventionale, diferenta fiind ca imaginea se memoreaza pe ele fara a fi vizibila cu ochiul liber.  In momentul scanarii intr-un aparat special Vista Scan, aceasta este vizibila pe calculator. Dupa scanare, placuta se reseteaza si poate fi utilizata pentru o noua radiografie. 

De ce ar fi nevoie de radiografii digitale pe care sa le vedem pe ecranul calculatorului, laptopului, iPad-ului sau iPhone-ului? 

1. Doze de radiatii mult scazute, in beneficiul pacientului. Cercetarile in domeniu ale lui Haring si Howarten atesta o reducere a dozei de radiatii de pana la 80% in momentul expunerii senzorului digital, comparativ cu filmele conventionale, acest fapt datorandu-se proprietatilor senzorului, care il fac mult mai sensibil la fotonii radiatiilor X.

2. Posibilitatea prelucrarii imaginii pe calculator este unul dintre cele mai mare avantaje pe care imagistica digitala le are asupra filmului conventional. Producatorii includ in software-ul programelor o gama diversificata de metode de procesare, dintre care: modificarea  contrastului,  inversarea tonurilor de gri,  magnificarea, colorarea artificiala, realizarea de masuratori, marirea imaginilor, obtinerea negativului imaginii, etc.

3. Calitatea imaginii radiologice obtinute. Senzorii digitali au o rezolutie a imaginii net superioara filmului conventional (de 12 perechi de linii/mm). Aceasta inseamna ca pe radiografiile digitale medicul poate identifica informatii care nu ar fi fost vizibile pe un film conventional, astfel incat sansele de a stabili un diagnostic medical corect si sigur sunt substantial imbunatatite.

4. Economia de timp reprezinta un avantaj esential, permitand vizualizarea si obtinerea imaginii radiologice imediat dupa expunere, mult mai rapida decat developarea conventionala a filmului radiologic in camera obscura.

5. Echipament ecologic (neinvaziv pentru mediu). Nu mai sunt folosite substante chimice pentru developare, toxice pentru mediu inconjurator. Toate tipurile de senzori permit reutilizarea lor, pentru un numar de cateva zeci de radiografii. 

In contextul celor prezentate mai sus putem conclude ca intrebarea majora atat pentru medici, cat si pentru pacienti nu este „De ce radiografii digitale?”, ci „De cand incep si eu sa fac/sa utilizez radiografii digitale?”

Dr. Valentina Boantă, Director Executiv YTS-Dental View

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...