sâmbătă, 25 octombrie 2014

Totul despre radiografiile dentare

Radiografia dentara reprezinta o parte integranta a practicii stomatologice si ii ajuta pe medicii de specialitate sa descopere problemele care nu sunt vizibile la o consultatie obisnuita: carii interdentare sau situate sub obturatii, scaderi in masa osoasa, frecvent intalnite in bolile parodontale, patologii care vizeaza camera pulpara sau canalul radicular, granuloame periapicale, chisturi, tumori beningne sau maligne, pregatirea si fixarea implanturilor, aparatelor ortodontice, precum si alte schimbari asociate cu bolile metabolice sau sistemice.

Cu ajutorul radiografiilor dentare se poate monitoriza eficient starea de sanatate a cavitatii bucale in general, dar, mai ales, la persoane cu lucrari protetice extinse, pacienti cu boala parodontala cronica, persoane care sufera de xerostomie sau uscaciune a gurii, persoane care consuma frecvent bauturi indulcite, fumatori, persoane cu o igiena bucala deficitara, persoane care prezinta modificari de PH a cavitatii bucale, etc.

Asadar, radiografiile dentare conduc medicul de specialitate catre un diagnostic cat mai precis si il  ajuta sa verifice succesul tratamentului, in toate etapele de lucru.

Contrar pacientilor mai putin informati, radiografia dentara nu prezinta riscuri pentru sanatate. In conditiile de siguranta prezentate de aparatura si dotarile suplimentare ale YTS-DENTAL VIEW, cantitatea de raze X (Roentgen) primite in urma unei examinari este foarte mica, iar riscul este neglijabil.

miercuri, 15 octombrie 2014

Era radiologiei digitale

Centrele YTS-Dental View sunt integral si exclusiv centre de radiologie dentara digitala. 

Ele sunt echipate cu aparate radiologice marca Morita (Japonia) si Planmeca (Finlanda), ce reprezinta varfurile tehnologiei in domeniul radiologiei stomatologice.

Digitizarea in radiologia dentara este expresia cea mai puternica a evolutiei tehnologiei, de la descoperirea radiatiilor X (Roentgen) incoace. Desi au trecut aproape 30 de ani de la aparitia primului senzor digital intraoral, implementarea si utilizarea pe scara larga a radiologiei digitale in Romania este inca deficitara, prin comparatie cu celelalte state europene. 

Pentru a realiza o radiografie digitala intraorala (radiografie retroalveolara), specialistii YTS-Dental View vor folosi un tub Roentgen si o placuta speciala, cunoscuta sub numele de senzor digital. Acesta va fi plasat in cavitatea orala a pacientului print-o manevra medicala sterila si pe el se va memora imaginea radiologica a dintilor. Astfel, pentru efectuarea unei radiografii digitale se foloseste un emitator de radiatii X ultraperformant, cu un timpul de expunere foarte scurt si cu o doza de radiatie foarte mica, total inofensiva pentru pacient.

YTS-Dental View utilizeaza senzori digitali = placute de stocare a imaginii PSI sau PSP (in engleza "Phosphor storage plates"), care sunt aproape identice ca aspect cu filmele conventionale, diferenta fiind ca imaginea se memoreaza pe ele fara a fi vizibila cu ochiul liber.  In momentul scanarii intr-un aparat special Vista Scan, aceasta este vizibila pe calculator. Dupa scanare, placuta se reseteaza si poate fi utilizata pentru o noua radiografie. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...